top of page

Tarmfloraens påvirkning på fruktbarheten

Visste du at tarmfloraen er en viktig del av hormonsystemet ditt?

Vårt hormonsystem jobber sammen som et team, og tarmfloraen er en viktig del av dette samarbeidet. Forskjellige mikrober i fordøyelsessystemet vårt produserer både hormoner, vitaminer, enzymer, signalstoffer og mange andre molekyler som påvirker hormonbalansen i kroppen.

Vi består faktisk av hele 10 ganger så mange mikrober, som celler i kroppen. Det vil si at kroppen vår er 90% mikrober! De befinner seg overalt, men den aller største delen ligger i fordøyelsessystemet - hovedsakelig tykktarmen. Jo rikere tarmfloraen er, jo bedre helse ser man ut til å ha.


Økosystemet i tarmen din har en stor innvirkning på fruktbarheten. En ubalanse i tarmfloraen kan føre til at du får problemer med å bli gravid.

I tillegg er mikrobene våre svært viktige for næringsopptaket fra maten vi spiser, immunforsvaret vårt og kroppens evne til avgiftning. Vår tarmflora utgjør på mange måter grunnmuren for vår fysiske og psykiske helse.Hva påvirker tarmfloraen vår?

Tidligere trodde man at fosteret var sterilt. Vi vet nå at tarmfloraen begynner å utvikle seg allerede i mors liv. Gjennom fødselen får barnet tilført mange viktige mikrober fra mor, og videre gjennom morsmelken. Deretter vil alt barnet kommer i kontakt med påvirke oppbyggingen av tarmfloraen.

Det som har absolutt størst betydning for økosystemet vårt er det vi putter i oss av mat og drikke. Her har den moderne matvareindustrien vært nådeløs. Tilgangen på såkalt ultraprosessert (sterkt bearbeidet) mat og drikke er enorm, mens tilgangen på naturlig, ubearbeidet og økologisk mat er tilsvarende liten.

Mengden raffinert sukker og stivelse i kostholdet har økt betraktelig de siste 50 årene, og skadelige bakterier og andre mikrober elsker nettopp sukker og stivelse. På den annen side har mengden fiber - og da særlig prebiotisk fiber - gått ned. Prebiotisk fiber er mat for de gode mikrobene våre. Det finnes i bl.a. enkelte typer grønnsaker og frukt, nøtter, havre, bønner og linser.

Vi får i oss store mengder giftstoffer og kjemikalier gjennom mat og drikke, alkohol og tobakk, kosmetikk, plast, vaskemidler og klær, som er ødeleggende for tarmfloraen. I tillegg utgjør medisiner - særlig antibiotika - en stor trussel for mikrobene. Stress og lite søvn har også en negativ innvirkning.

Hvordan kan du bedre tarmfloraen?

Det første du bør gjøre er å begrense mengden giftstoffer og kjemikalier som kroppen din utsettes for. Prøv å fokusere på naturlige råvarer som er minst mulig bearbeidet, og velg økologisk så langt det lar seg gjøre. Kraft som er kokt på kjøtt, fisk, fulg og bein er supermat for fordøyelsessystemet.

Fermentering av mat og drikke er en fantastisk måte å tilføre kroppen gode bakterier, sopp og andre mikrober. I tillegg blir det mer næringsrikt og lettfordøyelig. Surkål, yoghurt og kefir er eksempler på fermentert mat og drikke, og er overraskende enkelt å lage selv. Det kan være lurt å tilføre gode bakterier gjennom et bredspektret probiotikatilskudd.

Kutt ned på raffinert sukker og stivelse, og øk inntaket av prebiotisk fiber. En enkel måte å få i seg mer prebiotisk fiber er å ta en fiberblanding som kan blandes i f.eks. vann eller annen drikke, smoothie eller grøt. Jeg kan anbefale denne.

Har du mye stress i tilværelsen er det lurt å prøve å gjøre noe med dette. Finn måter å stresse ned på, enten det er å gå en lang tur i skogen, gjøre yoga, meditere, lese en god bok eller andre ting. Prioriter å få nok søvn.

Ønsker du å vite mer, eller har du spørsmål? Ta kontakt med meg så hjelper jeg deg. Du kan også enkelt bestille time online.

34 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page