top of page

Hvorfor blir jeg ikke gravid?

Oppdatert: 19. jul. 2020

Begynner det å bli en stund siden dere bestemte dere for å prøve å bli gravid? Kanskje har dere vært gjennom noen syklusrunder nå, og fortsatt får du det samme skuffende resultatet på graviditetstesten?

Veien mot en graviditet kan jammen være lang og kronglete. Det er en salig blanding av blod, svette, tårer og sæd, og man pløyer gjennom mang en eggløsningstest og graviditetstest.


Vi prøver, og prøver... og prøver... og prøver igjen...

Det er litt av en tålmodighetsprøve. All den ventingen! Man venter på eggløsning, så skal man ha samleie - til å begynne med kanskje inkludert en god dose lidenskap, men etter x antall forsøk så kan den lidenskapen komme litt i skyggen for målet - å bli gravid. Kanskje begynner sengekosen å bli mer business enn pleasure? Er det mer stress enn glede?


Så venter man - igjen. Vil egget feste seg denne gang? Så kommer den store skuffelsen - igjen... og igjen.


Denne reisen kan være en ulidelig prøvelse. Det koster - både fysisk, emosjonelt, og økonomisk. Det innebærer mye stress, bekymring, tankespinn, og kan være en følelsesmessig berg-og-dal-bane. Dette kan påvirke hormonene som skal gjøre deg gravid.


I tillegg er det mange andre faktorer som kan påvirke fruktbarheten negativt - slik som et mangelfullt kosthold, søvnproblemer, mangel på fysisk aktivitet, og forskjellige miljøgifter. Alt dette setter hormonene dine ut av balanse, og da blir det vanskelig å få alt til å klaffe.Den viktige hormonbalansen


For det er mye som skal klaffe for at en graviditet skal finne sted! Visste du at sjansen for å bli gravid i hver syklus bare er 20%? Livmorslimhinnen skal vokse og bli klar for et befruktet egg. Folliklene (med eggcellene inni) skal modnes, og det modne «vinneregget» skal løsne fra eggstokken og starte sin vandring gjennom egglederen ned til livmoren. Sædcellene fra partneren din skal finne frem til dette egget til riktig tid, og én av de skal kunne befrukte egget. Så skal det befruktede egget finne veien til slimhinnen i livmoren og feste seg der på et egnet sted.


Alt dette styres av forskjellige kjønnshormoner, som igjen blir påvirket av andre hormoner - slik som stresshormoner (bl.a. kortisol), veksthormoner og insulin.


Det er ikke rart det kan være vanskelig å bli gravid!

Men visste du at det er flere ting du selv kan gjøre for å få en fruktbar helse, og øke sjansen din for å bli gravid?

Det viktigste du kan gjøre er å sørge for et stabilt blodsukker, få nok søvn, og være fysisk aktiv på en måte som gjør kroppen godt. Kanskje trenger du å redusere stress og uro? Disse tingene kan du lese mer om i blogginnleggene Hvordan kan jeg lettere bli gravid?, Stresser du med å bli gravid? og Hva er lurt å spise for å bli gravid?


Mange kommer til meg for å få råd om hva som er lurt å spise eller ikke spise, og de lurer gjerne på om akupunktur kan hjelpe for å få bedre søvn og redusere stress. Ta kontakt hvis du har noen spørsmål, jeg er her for deg. Du kan også enkelt bestille time online her.

63 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page