top of page

Den viktige fettsyrebalansen

Oppdatert: 12. mar. 2021

Hva har fettsyrebalansen å si for fruktbarheten?

Omega-3 og omega-6 er essensielle flerumettede fettsyrer, og spiller en vesentlig rolle for flere funksjoner i kroppen. Det at de er essensielle betyr at kroppen vår ikke kan lage de selv, men vi må få de i oss gjennom maten vi spiser. Gjennom vårt moderne kosthold får vi stort sett i oss mer enn nok omega-6, mens det kan være en utfordring å dekke behovet for omega-3. Dette skaper en ubalanse, som kan føre til en rekke uheldige påvirkninger på helsen vår - blant annet fruktbarheten.

Både omega-3 og omega-6 fettsyrer er viktige byggeklosser i alle celler og cellemembraner, som er basis for alle kroppens vev, organer og funksjoner. I tillegg gir de opphav til viktige signalstoffer (bl.a. eikosanoider), ofte med motsatt effekt.


Enkelt forklart kan vi si at omega-6 fettsyrer har en betennelsesfremmende effekt, mens omega-3 fettsyrer har en betennelsesdempende effekt.

Balansen mellom omega-6 og omega-3

Før jordbruksrevolusjonen hadde jegere og sankere naturlig en balanse mellom omega-6 og omega-3 på 1:1. I følge forskning ligger en optimal balanse mellom omega-6 og omega-3 på 3:1 eller lavere - altså ikke mer enn 3 ganger så mye omega-6 som omega-3. Fordelen med å ligge på dette nivået er at det demper pågående betennelsesprosesser i kroppen, som igjen kan føre til redusert forekomst av en rekke sykdommer og lidelser. Å dempe betennelse i kroppen er også gunstig for fruktbarheten. Du kan lese mer om dette her.

Testing av fettsyrebalansen på verdensbasis viser at 95% av befolkningen i den vestlige verden ligger langt over det anbefalte forholdet mellom omega-6 og omega-3 på 3:1 eller lavere. Gjennomsnittet i Europa ligger på 15:1, og i Norge 12:1. I USA ligger det så høyt som 25:1.

Ønsker du å vite om du har en optimal balanse mellom omega-6 og omega-3?

Da kan du ta en enkel blodprøve (stikk i fingeren), som sendes til Vitas Laboratorier i Forskningsparken i Oslo. Etter ca 2 uker får du testresultatet som viser både nivået av 11 viktige fettsyrer i blodet ditt, samt balansen mellom omega-6 og omega-3. Du kan ta testen selv, eller du kan gjøre det hos meg. Jeg går gjennom testresultatet med deg i detalj, slik at du får en forklaring på hva de forskjellige verdiene betyr.


Ta kontakt med meg hvis du har spørsmål eller vil vite mer. Du kan også enkelt bestille time online.

67 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page