top of page

Betennelse og fruktbarhet

Oppdatert: 12. mar. 2021

Visste du at graden av betennelse i kroppen din påvirker fruktbarheten?

Betennelse er kroppens naturlige respons på en skade eller sykdom, og er en sunn prosess. Derimot kan en vedvarende betennelsesprosess føre til bl.a. insulinresistens, som igjen kan føre til en rekke kroniske lidelser. Flere studier viser en sammenheng mellom insulinresistens og flere tilstander som påvirker fruktbarheten, slik som endometriose, PCOS (polycystisk ovariesyndrom), implantasjonsproblemer og stadige spontanaborter.


En av de største hindringene for at et befruktet egg fester seg er et betennelsespreget miljø i livmoren.

Dette kan skyldes autoimmune og andre betennelsesfremmende tilstander i immunsystemet, og er en av grunnene til at enkelte kvinner som gjennomgår IVF ikke blir gravide.Hva skaper en vedvarende betennelse i kroppen?

Det er flere ting som kan trigge en vedvarende betennelse i kroppen, men kostholdet er nok det som er av størst betydning.

Det moderne kostholdet inneholder langt mer omega-6 fettsyrer i forhold til omega-3 fettsyrer enn hva det gjorde for et par-tre generasjoner siden. Du kan lese mer om betydningen av fettsyrebalansen for helsen vår her. Matvareindustrien har bidratt til raske og lettvinte løsninger i en hektisk hverdag, men dette har gått på bekostning av næringsinnholdet i det vi spiser. I tillegg får vi i oss store mengder sukker og stivelse gjennom det moderne kostholdet, som igjen kan føre til insulinresistens.

Andre ting som trigger betennelse er dysbiose (en ubalanse i tarmfloraen/mikrobiotaen) og lekk tarm, stress, lite søvn, miljøgifter og forurensning, samt forskjellige allergener. Det meste av dette har vi mulighet til å påvirke for å bedre fruktbarheten.

Lurer du på om du får i deg de næringsstoffene du trenger?

Det første som kan være lurt å gjøre, er å ta en enkel blodprøve (stikk i fingeren) for å finne ut hvordan fettsyrebalansen din er. Dette gir en god indikasjon på om du har en pågående betennelse i kroppen. Du kan gjøre det selv hjemme, eller du kan gjøre det hos meg. Testen sendes til Vitas Laboratorier i Forskningsparken i Oslo, og resultatet er klart etter ca. 2 uker. Jeg går gjennom testresultatet med deg i detalj, slik at du får en forklaring på hva de forskjellige verdiene betyr.


Videre er det viktig å sørge for et optimalt nivå av omega-3 fettsyrer - som har en betennelsesdempende effekt. I tillegg er det lurt å se på kostholdet ditt, og se om det er ting du kan gjøre for å redusere betennelse gjennom det du spiser og drikker. Du kan lese mer om dette her.

Jeg hjelper deg gjerne med å gå gjennom kostholdet og andre faktorer som kan påvirke fruktbarheten i positiv retning.


Ta kontakt med meg hvis du har spørsmål eller vil vite mer. Du kan også enkelt bestille time online.

50 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page