top of page

Kosthold

Egg og avokado.jpg
Ikon_kål_og_gulrot.png
Akupunktur
Fysioterapi
Kosthold

Kostholdets betydning for hormonbalansen

Det er på ingen måte uvesentlig hva vi velger å spise. Det vi putter i oss har en påvirkning på blodsukkeret, som igjen påvirker utskillelsen av insulin.

Insulin er et hormon. Alle våre hormoner jobber som et team i kroppen, og et stadig forhøyet insulinnivå vil sette andre hormoner ut av balanse - slik som kjønnshormoner, stoffskiftehormoner og stresshormoner.

Det vi spiser har også mye å si for om vi får i oss de næringsstoffene vi trenger. Våre kjønnshormoner lages i stor grad av kolesterol, som i tillegg er en viktig byggekloss for cellemembranene våre. Uten kolesterol er det rett og slett umulig å lage barn! Naturlig fett - både mettet, enumettet og flerumettet (hovedsakelig omega-3) er også svært viktig både for hormonene våre, cellemembranene og for å utføre mange funksjoner i kroppen vår.

Fettsyrebalansen - altså balansen mellom omega-6 og omega-3 - har mye å si for både betennelse i kroppen og for hormonbalansen. For mye omega-6 i forhold til omega-3 fremmer betennelse i kroppen, og et lavt omega-3 nivå gjør cellemembranene stivere slik at det blir vanskeligere for næringsstoffer å komme inn i cellene. En omega-3 kilde av god kvalitet vil hjelpe deg til å komme i balanse, slik at du lettere kan bli gravid.

 

Gjennom maten får vi tilført kroppen viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det er lurt å hovedsakelig velge ren og ubearbeidet mat, og helst økologisk hvis du kan.

Kostholdsveiledning

Jeg tilbyr veiledning for å sikre at du får i deg de næringsstoffene du trenger, og for å få hormonene i balanse. Noen ganger kan det være aktuelt å supplere med kosttilskudd slik at du er sikker på at du får i deg nok av de næringsstoffene som er ekstra viktige for fruktbarheten.

Det er ikke alltid det er så store endringer som trengs for å rette opp balansen. Andre ganger må man kanskje gjøre litt større omveltninger.

Kostholdsveiledning er en viktig del av behandlingstilbudet du får her hos meg. Det er mye du selv kan påvirke ved å ta noen smarte valg i matveien :-)

bottom of page